Selecteer een pagina

Als ondernemer word je er vaak mee doodgegooid en wie in de marketing zit, zal het woord ‘contentmarketing’ niet ontgaan zijn. Content inzetten met als doel klanten te krijgen. Maar wat is contentmarketing precies en hoe zet je het in?

Wat is contentmarketing?

Contentmarketing is het inzetten van content om relevante informatie bij jouw doelgroep onder de aandacht te brengen. Deze content helpt jouw potentiële klanten en daardoor kan je een band met ze vormen. Kort gezegd zet je bij contentmarketing dus content in om waarde te bieden aan jouw doelgroep. Zij krijgen daardoor vertrouwen in jouw expertise en zijn zo eerder geneigd om iets van je te kopen. Zonder dat je hiervoor direct harde sales moet doen, zoals het aanprijzen van jouw productkenmerken.

Het doel is om klanten te bereiken en ze aan te zetten tot een aankoop of tot het maken van een stap in de customer journey. Oftewel: met contentmarketing wil je klanten binnenhalen.

Hoe begin je ermee?

Oké, duidelijk. Je wilt klanten binnenhalen en dus wil je beginnen met contentmarketing. Maar… waar begin je?! Veel organisaties beginnen met het tikken van stukjes. Een expert laat zijn gedachten leeglopen op papier en voilà, een blog is geboren. Dan is het wachten op de leads. Toch?

Nee, dat is niet echt hoe het werkt. Eigenlijk gaat het zo vanaf moment één al mis. Je eerste stap moet namelijk zijn wie en wat je wilt bereiken.

Maar Marlot, je wilt toch gewoon klanten binnenhalen?

Zeker waar, maar wie zijn die klanten? Hoe wil je ze binnenhalen? Als je daar niet over nadenkt, is die potentiële klant na het lezen van je stuk zo weer weg. En dat is nog er vanuit gaande dat je tekst interessant genoeg is om de juiste mensen te trekken. Je hebt dus een plan nodig om te beginnen met contentmarketing.

Een plan maken voor contentmarketing

Het maken van een content plan begint met het bepalen wie je wilt bereiken. Je doelgroep dus. Vervolgens wil je ook weten hoe jouw klanten jouw producten of diensten kopen. Heb je bijvoorbeeld laagdrempelige producten die klanten zonder veel nadenken kopen, of gaat er bij jou een uitgebreid proces aan vooraf tot de klant besluit te investeren in jouw diensten? Het bepaalt wat voor soort content je gaat aanbieden op welk moment. Pas wanneer je dit soort dingen voor jezelf helder hebt, kan je contentmarketing effectief gaan inzetten.